Als je verantwoordelijk bent voor de marketing of het beheer van een website, kom je al snel in aanraking met allerlei soorten tags en pixels: codes die informatie verzamelen, acties meten, en campagnes verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics, conversietracking of de Meta pixel. Maar in plaats van handmatig die codes in je website te zetten en steeds te moeten aanpassen, biedt Google Tag Manager (GTM) een centrale plek om dit overzichtelijk te regelen.
Wat is Google Tag Manager?
Google Tag Manager is een tool waarmee je alle tracking- en marketingcodes op je website kunt beheren vanuit één centraal dashboard. In plaats van meerdere scripts op verschillende plekken in je website te plaatsen, wordt er slechts één stukje code toegevoegd dat alle tags beheert. Het grote voordeel? Je hoeft niet steeds in de broncode te duiken, wat de kans op fouten verkleint en ook voor een niet-developer toegankelijk is.
Hoe werkt Google Tag Manager?
Nadat je een GTM-account hebt aangemaakt en de containercode aan je website hebt toegevoegd (eenmalige actie), kun je tags instellen die precies bepalen welke gegevens je wilt bijhouden. Dit kunnen simpele tags zijn, zoals een Google Analytics-trackingcode, maar ook complexere tags voor advertentietracking of conversiemetingen.
De kracht van GTM zit in de flexibiliteit om deze tags op het juiste moment te activeren. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat een tag alleen wordt geactiveerd wanneer een specifieke pagina wordt bezocht, of wanneer iemand een formulier invult. Dit alles gebeurt vanuit een gebruiksvriendelijek interface, zonder dat je handmatig wijzigingen hoeft aan te brengen in de broncode van je site.
Praktisch voorbeeld: conversietracking inrichten
Een van de meest waardevolle toepassingen van Google Tag Manager is het inrichten van conversietracking. Stel, je hebt een webshop en wilt weten hoeveel mensen na het zien van een advertentie daadwerkelijk een aankoop doen. Met GTM kun je een conversietag instellen die wordt geactiveerd zodra een bezoeker een aankoop doet inclusief bijbehorende ordergegevens en orderwaarde. Uiteraard kun je veel verschillende conversies en soft conversies inrichten, het is maar net wat jouw website doelen zijn.
Maar wat als je deze informatie niet alleen in Google Analytics wilt gebruiken, maar ook in Meta (Facebook) of Google Ads? Via GTM is dat eenvoudig. Je maakt meerdere tags aan – één voor elk platform – en koppelt deze aan dezelfde trigger. Zo stuur je precies dezelfde conversie-informatie naar Google Analytics, Meta en Google Ads. Dit geeft je een volledig en eenduidig beeld van je conversies, wat helpt om je advertenties en campagnes beter te analyseren en te optimaliseren.
Praktisch voorbeeld: events beheren via triggers
Je kunt met GTM ook heel precies instellen wanneer een bepaalde tag actief moet worden. Stel, je hebt een formulier op je website dat leads verzamelt, en je wilt weten hoeveel bezoekers dit daadwerkelijk invullen en met welke gegevens. In plaats van alleen te meten hoeveel mensen op de pagina komen, kun je een trigger instellen die alleen de conversietag afvuurt als iemand daadwerkelijk op de verzendknop klikt en het formulier verstuurt. Dit zorgt voor een veel betrouwbaardere meting van ingevulde formulieren.
Dezelfde trigger kan je ook gebruiken om die informatie naar verschillende platformen te sturen, zoals Meta en Google Ads. Dit geeft je overal dezelfde gegevens en voorkomt dat je verschillende cijfers in verschillende tools krijgt, wat de analyse alleen maar ingewikkelder zou maken.
Waarom Google Tag Manager gebruiken?
Met Google Tag Manager houd je al je tracking- en advertentiecodes overzichtelijk en centraal. Dit biedt niet alleen gemak, maar ook meer controle over de data die je verzamelt. Door de flexibele instellingen weet je zeker dat je altijd de juiste gegevens verzamelt zonder dat je voor elke wijziging een developer nodig hebt.
- Alle trackingcodes worden centraal beheerd.
- Tags kunnen eenvoudig worden aangepast zonder de broncode te wijzigen.
- Je kunt dezelfde data naar verschillende platformen sturen voor consistentere rapportages.
- Het testen van nieuwe tags kan zonder risico, dankzij de ingebouwde debug-modus (soort testmodus zonder dat het live staat)
Wanneer is Google Tag Manager een goede keuze?
GTM is geschikt voor iedereen die meerdere tags of scripts op zijn website gebruikt. Het maakt niet uit of je een eenvoudige blog hebt of een complexe e-commerce website; GTM biedt je de mogelijkheid om je tracking op een gestructureerde en betrouwbare manier te beheren. Vooral als je gebruik maakt van verschillende advertentieplatformen of analysetools, is GTM ideaal. Je kunt niet alleen al je tools koppelen, maar ook zorgen dat je overal dezelfde data hebt, wat je analyse een stuk gemakkelijker maakt.
Daarnaast is de Tag Manager ook handig wanneer je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een tool als Cookiebot. Je hoeft niet voor elke tool handmatig in te stellen wat er moet gebeuren wanneer een gebruiker de cookies weigert, maar kan dit vanuit een platform eenvoudiger instellen.
Wij helpen je graag met de inrichting
Hoewel GTM een toegankelijk platform is, kan het voor sommigen nog steeds lastig zijn om alle tags, triggers en variabelen goed in te stellen. Wil je zeker weten dat je tracking goed werkt, en dat je data op alle platforms klopt? Wij kunnen je hierbij helpen. Van het instellen van conversietracking tot het koppelen van meerdere advertentieplatformen zoals Meta, Google Ads en Analytics – wij zorgen ervoor dat alles correct wordt ingericht.
Heb je interesse of wil je weten wat we voor jouw website kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.
Hoe nuttig was dit artikel?
Klik op een ster om deze te beoordelen!
Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 34
Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.