hobl-8

Wat is een DataLayer en hoe kan het jou helpen?

Willem van Bolderen

Willem van Bolderen

Eigenaar en advertising specialist

De data layer is een onzichtbare, maar essentiële component voor elke website die serieus met data wil omgaan. Denk aan de data layer als een backstage-manager die alle cruciale informatie over gebruikersacties verzamelt en doorgeeft aan tools zoals Google Tag Manager (GTM) en Google Analytics.

Wat is een data layer en waarom heb je het nodig?

Een data layer verzamelt informatie over wat bezoekers op je website doen en houdt deze georganiseerd bij. Voor elke actie, zoals een product bekijken of een aankoop, wordt data in de data layer opgeslagen. Hierdoor kun je deze belangrijke gebruikersacties registreren. Vaak wordt een DataLayer met name gebruikt om e-commerce tracking te kunnen gebruiken in Google Analytics. Daarnaast wordt de DataLayer veel gebruikt voor remarketing in Google Ads. Een voorbeeld hiervan is dat als je schoenen hebt bekeken in een webshop, je deze weer ziet in allerlei display advertenties op andere websites om je te verleiden tot het kopen van deze schoenen.

Een ander voorbeeld waar de Datalayer voor gebruikt wordt is een productweergave. Stel dat een bezoeker een damesjas bekijkt; de data layer legt dan informatie vast zoals het product-ID, de naam, en de prijs. Dit is hoe een data layer-opmaak eruitziet voor zo’n productweergave:

window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'productView', 'ecommerce': { 'currencyCode': 'EUR', 'detail': { 'products': [{ 'name': 'Damesjas', 'id': '12345', 'price': '89.99', 'category': 'Jassen', 'variant': 'Blauw' }] } } });

In dit voorbeeld wordt het product “Damesjas” weergegeven, samen met andere details die relevant zijn voor tracking in GTM. Met deze informatie kunnen marketingtools analyses uitvoeren op productweergaven en andere belangrijke statistieken.

Waarom een data layer gebruiken met Google Tag Manager

Een data layer geeft je volledige controle over wat je meet, en GTM is het perfecte instrument om die metingen uit te voeren. Wanneer je GTM met een data layer gebruikt, kun je eenvoudig specifieke gebeurtenissen instellen zoals winkelmandacties, aankopen, en interacties met belangrijke pagina’s. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak een product wordt bekeken of gekocht, en deze gegevens direct naar Google Analytics sturen.

Met GTM kun je bijvoorbeeld een trigger instellen die reageert op het event productView uit het bovenstaande voorbeeld, zodat deze trigger automatisch wordt geactiveerd wanneer een productpagina wordt geopend. Door deze trigger aan een tag te koppelen, zoals een Google Analytics-eventtag, zorg je ervoor dat productweergaven nauwkeurig worden geregistreerd.

Een data layer inrichten in Google Tag Manager

Stap 1 – Variabele instellen
Ga in GTM naar “Variabelen” en kies “Nieuwe variabele”. Selecteer “Data Layer-variabele” en geef de variabele een naam zoals productName. Gebruik de exacte locatie in je data layer, bijvoorbeeld ecommerce.detail.products.0.name, zodat de variabele altijd de juiste data oppikt.

Stap 2 – Trigger maken
Ga naar “Triggers” en kies voor “Aangepast evenement”. Vul de naam van het event in, bijvoorbeeld productView. Hiermee stel je GTM zo in dat deze trigger activeert zodra dit event voorkomt in je data layer.

Stap 3 – Tag koppelen aan de trigger
Maak in GTM een nieuwe tag aan, zoals een Google Analytics-eventtag, en koppel deze aan de productView-trigger. Zo registreert GTM elk product dat wordt bekeken en stuurt deze informatie direct door naar Google Analytics.

Voorbeeld: aankoopdata toevoegen aan de data layer

Naast productweergaven kun je ook aankopen registreren. Stel dat je een aankoop wilt volgen zodra een bezoeker het bestelproces heeft voltooid. Dit is een voorbeeld van een data layer-opmaak voor een aankoop:

window.dataLayer.push({ 'event': 'purchase', 'ecommerce': { 'transaction_id': 'T12345', 'value': 149.99, 'currency': 'EUR', 'products': [{ 'name': 'Damesjas', 'id': '12345', 'price': '89.99', 'category': 'Jassen', 'quantity': 1 }] } });

Deze opmaak bevat details zoals de transactie-ID, het aankoopbedrag, en informatie over het product. Door in GTM een trigger en tag voor dit event in te stellen, kun je aankopen volgen en de resultaten van je marketingcampagnes direct in Analytics of andere tools analyseren.

Belangrijke tips voor een succesvolle data layer-implementatie

Een goede data layer begint bij een duidelijke meetstrategie. Bepaal vooraf welke acties je wilt meten en documenteer deze opzet zorgvuldig, zodat je team altijd begrijpt hoe de data layer is ingericht. Gebruik de debug-modus van GTM om te testen of de data layer en de tags correct werken. Zo weet je zeker dat alle gewenste data accuraat wordt doorgegeven.

Om een Datalayer te kunnen gebruiken heb je vaak wel een developer nodig die ervoor zorgt dat er een event push plaatsvindt wanneer er een actie wordt uitgevoerd op de website. Uiteraard is dit artikel een beknopte samenvatting van wat de Data Layer inhoudt. Wil je meer weten of een juiste implementatie? Neem dan contact met ons op.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 62

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Artikel inhoud

Loop jij tegen deze problemen aan?

Bureau geeft weinig inzicht

Het bureau dat jullie ads beheert laat weinig tot niet zien wat er nu precies maandelijks gebeurt.

Geen echt meetbare resultaten

Meer dan clicks en pagina bezoeken worden niet gemeten. Maar hoeveel omzet haal je nu uit de campagnes?

Verschillende contactpersonen

Je hebt vaak wisselende contactpersonen waarbij deze vaak net afgestudeerd zijn.

Geen pro-actieve houding

Het bureau vraagt weinig tot geen input vanuit jullie organisatie en komt niet met adviezen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Vraag een gratis quickscan aan.

Vraag nu helemaal gratis een quickscan aan. Wil je meer weten over de vindbaarheid van je website of ben je benieuwd of of jouw Google Ads campagne beter kan presteren? Laat je gegevens achter en ontvang geheel vrijblijvend een PDF met de resultaten van onze analyse.