Lettertype’s achterhalen en herkennen: websites, logo’s en afbeeldingen

Inhoudsopgave

Soms zie je een website of afbeelding en denk je: welk lettertype word hier nu gebruikt? Het herkennen van een font of lettertype is soms lastig. In dit blog leggen we je precies uit hoe je een lettertype kan herkennen van websites en van afbeeldingen.

Lettertype herkennen van website

Er zijn een aantal manieren om het lettertype van een website te achterhalen. Zo kun je in de broncode van de website duiken of gebruik maken van een Google Chrome extensie. Wij vinden het gebruik maken van een extensie het makkelijkst, en vooral het snelst. Hiervoor dien je wel gebruik te maken van Google Chrome.

Een extensie voegt een extra optie toe aan Google Chrome. Google bouwt de basis van Chrome, maar staat toe dat andere ontwikkelaars er dingen aan toevoegen die voor veel mensen nuttig zijn. Zo ook een extensie die lettertype’s kan herkennen en achterhalen van websites.

Lettertype achterhalen van website met extensie

Het gebruik van een extensie is eenvoudig. Wij prefereren hierbij de extensie ‘WhatFont’. Als je gebruik maakt van Google Chrome dan kun je de extensie hier downloaden.

Klik op ‘Toev. aan Chrome’ en installeer daarna de extensie. Als het goed is zie je nu rechtsboven in je browser een klein nieuw icoontje staan.

Om te kijken of je nu lettertypes kunt herkennen van websites gaan we dit testen. Ga naar een willekeurige website, in dit geval gaan we naar NU.nl. Wanneer je de website bezoekt en rechtsboven in je scherm op het ‘WhatFont’ logo drukt activeer je de extensie en kun je op onderzoek uit. Als je over tekst heen zweeft met je muis, dan zie je om welk lettertype het gaat. Als je daarna klikt, krijg je nog extra gegevens te zien als style, weight en size.

In dit geval gaat het dus om het lettertype ‘Noto Sans’. Wil je nu geen gebruik maken van een extensie en zelf in de broncode het lettertype achterhalen? Lees dan verder.

Lettertype herkennen uit broncode

Sommige mensen maken liever geen gebruik van extensies. Dat is geen probleem, want ook zonder plugin kun je achterhalen welk lettertype er op een website gebruikt wordt. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar een website (in dit voorbeeld gebruiken we NU.nl)
  2. Klik op de rechtermuisknop en vervolgens op ‘element inspecteren’.
  3. Ga naar het rode vlak op onderstaande afbeelding
  4. Zoek bij het filter op ‘font’ of ‘font-family’. Hier zie je de fonts die gebruikt zijn op de website.

Lettertype van afbeelding herkennen

Je kan niet alleen lettertypen van website achterhalen, maar ook fonts uit afbeeldingen. De aanpak hierbij is net wat anders dan bij het herkennen van lettertypes van websites omdat het hierbij niet gaat om ‘platte’ tekst, maar om een foto of afbeelding. Maar ook hier is een oplossing voor.

Als je op internet een afbeelding tegenkomt of een foto hebt met bepaalde tekst en je wil graag weten welk lettertype er is gebruikt dan kun je gebruik maken van de tool ‘WhatTheFont‘. Wij leggen je met onderstaand stappenplan precies uit hoe je te werk gaat.

  1. Ga naar WhatTheFont
  2. Hier kun je je afbeelding uploaden. Tip: Zorg ervoor dat je een afbeelding upload met alleen maar tekst. Dit doe je door de afbeelding bij te snijden zodat alleen de tekst overblijft die je wil analyseren. Je kan hiervoor de screenshot optie van je laptop gebruiken (Shift+command+4 voor Mac en Alt+PrtScn voor Windows). Met Windows maak je een screenshot van de gehele pagina, dus moet je deze nog handmatig uitknippen, bijvoorbeeld met Microsoft Paint. Een logo kan je gewoon opslaan vanaf een website.
  3. Met Mac kun je zelf een selectie maken waarvan je een screenshot wil. In dit voorbeeld maak ik gebruik van het logo van RTL Nieuws.
  4. Sleep het logo of afbeelding met tekst in het uploadveld.
  5. Selecteer in dit geval alleen ‘nieuws’ omdat ‘rtl’ duidelijk een ander lettertype is, en het systeem dit niet kan onderscheiden. En klik op de blauwe pijl.
  6. Nu zie je alle lettertypen die lijken op het lettertype uit het logo. Check handmatig welke het meest overeenkomt. Het kan maar zou zijn dat het een custom font is. Een custom font is een lettertype dat handmatig geproduceerd is speciaal voor RTL Nieuws. Toch zitten er in de resultaten behoorlijk lijkende fonts.

Gefeliciteerd, je hebt het lettertype achterhaald

Nu je het lettertype van de website of afbeelding hebt gevonden kun je deze zelf ook gaan gebruiken. Let er wel op dat je geen kopie wordt, maar altijd uniek blijft.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 167

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Vraag een gratis quickscan aan.

Vraag nu helemaal gratis een quickscan aan. Wil je meer weten over de vindbaarheid van je website of ben je benieuwd of of jouw Google Ads campagne beter kan presteren? Laat je gegevens achter en ontvang geheel vrijblijvend een PDF met de resultaten van onze analyse.