Google Ads termen en begrippen – Dé begrippenlijst

Inhoudsopgave

Wanneer je net nieuw bent met Google Ads (voorheen Google AdWords), dan is het soms lastig om alle Google Ads termen en begrippen te onthouden. In dit artikel vind je alle belangrijke termen van Google Ads terug met bijbehorende uitleg. 

Wat is CTR?

CTR staat voor click-through-rate. Vertaald naar het Nederlands: doorklik percentage. De CTR is het percentage klikken tegenover het aantal vertoningen van een advertentie. Kort gezegd: het percentage personen dat een advertentie zag, en er ook daadwerkelijk op klikte. Het geeft in feite weer in hoeverre jouw advertentie aansluit bij het zoekwoord, hoe goed jouw advertentietekst is en hoe activerend deze tekst is. Een hoge CTR draagt ook nog eens bij aan een goede kwaliteitsscore.

Wat is een Campagne?

Een Google Ads account is opgebouwd uit campagnes. In elke campagne bevinden zich één of meerdere advertentiegroepen die weer bestaan uit advertenties- en zoekwoorden. Op campagneniveau bepaal je het dagbudget, bepaal je de regio waarop je je wil richten, bepaal je wanneer je zichtbaar wilt zijn en kies je waar je getoond wil worden (zoeknetwerk van Google, banners op andere websites of bijvoorbeeld YouTube).

Wat is het Zoeknetwerk?

Het zoeknetwerk van Google Ads omvat de advertenties die je boven de organische resultaten (niet betaalde resulstaten) in Google ziet wanneer je een zoekterm intoetst. Een advertentie die wordt vertoond in het zoeknetwerk van Google levert in de regel de beste resultaten op. De reden hiervoor is dat iemand al op zoek is naar een product of dienst, en je op dat moment zichtbaar bent met een advertentie. Vaak bevinden deze gebruikers zich aan het einde van de funnel, waardoor je juist dan zichtbaar wil zijn.

Wat is een Advertentiegroep (ad group)?

Een campagne bestaat uit advertentiegroepen. Een advertentiegroep bestaat uit zoekwoorden en de advertenties die daarbij horen. Vaak is een campagne gericht op een hoofdonderwerp. De advertentiegroepen richten zich dan vaak op subonderwerpen. Een voorbeeld: je campagne richt zich op Philips TV’s en elke advertentiegroep richt zich dan weer op een bepaald Philips TV model.

Op advertentiegroepniveau bepaal je de maximale kosten per click.

Wat is CPA?

CPA staat voor cost per acquisition. In het Nederlands laat dat zich vertalen als: kosten per acquisitie. De CPA is een belangrijke factor om te kijken hoe rendabel jouw campagne is. Om de CPA te meten is het belangrijk dat doelen/conversies zijn ingericht in het account. Als je dit niet inricht dan kun je uiteraard ook niet zien hoeveel budget een conversie gekost heeft.

Wat is CPC?

CPC staat voor cost per click, oftewel kosten per klik op een Google Ads advertentie. Je stelt de kosten die maximaal kwijt wil zijn aan een klik in op advertentiegroepniveau. Je kunt ook kiezen om op zoekwoordniveau de biedingen per klik te bepalen.

Je betaald € 0,01 meer dan de adverteerder die een positie onder je heeft. De werkelijke CPC kan dus lager uitvallen dan de door jou opgegeven maximum CPC. De Gemiddelde CPC (average cost per click) is het gemiddelde van de uiteindelijke kosten per click. Deze kosten zijn nooit meer dan de maximale kosten per klik die je hebt ingevuld.

De kosten per klik zijn ook afhankelijk van de kwaliteitsscore.

Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om de cpc in te stellen, bijvoorbeeld met smart bidding waarbij Google het bod per click bepaalt op basis van de kans dat de gebruiker een conversie uit gaat voeren.

Wat is kwaliteitsscore?

De kwaliteitsscore is een belangrijke term in Google Ads. De kwaliteitsscore wordt uitgedrukt in een score tussen de 1 en 10, waarmee Google Ads aangeeft hoe relevant jouw advertentie en landingspagina is voor iemand die zoekt naar jouw zoekwoord.

De kwaliteitsscore wordt berekend op basis van de gecombineerde prestaties van 3 componenten:

  • Verwachte klikfrequentie (CTR): De kans dat er op jouw advertentie wordt geklikt als deze wordt weergegeven.
  • Advertentierelevantie: Hoe goed jouw advertentie overeenkomt met de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker.
  • Ervaring op landingspagina: Hoe relevant en nuttig jouw landingspagina is voor mensen die op uw advertentie klikken.

De kwaliteitsscore bepaalt mede de uiteindelijke prijs per klik die je moet bepalen. Je kunt zelfs met een lagere CPC een hogere uiteindelijke positie in de zoekresultaten behalen.

Wat is een zoekwoord?

Het zoekwoord is de term waarop je wil dat er een advertentie geactiveerd wordt in Google. Mocht je bijvoorbeeld TV’s verkopen dan kun je kiezen voor een zoekwoord als ‘Philips tv kopen’. Wanneer iemand dan in Google intoetst ‘Philips tv’ of ‘Philips tv kopen’ dan wordt er een advertentie getoond.  Er zijn een aantal soorten zoekwoorden waaruit je kan kiezen.

  • Breed (broad): Wanneer je zoekwoorden breed inzet dan zul je niet alleen op je gekozen zoekwoord vertoond worden, maar ook op alles dat maar enigszins raakvlak heeft.
  • Breed met modifier (broad match modifier): Sinds de zomer van 2021 wordt dit type zoekwoord niet meer ondersteund door Google Ads, en wordt deze optie vervangen voor het type ‘woordgroep’. Om dit zoekwoordtype te gebruiken maak je gebruik van het +teken tussen elk zoekwoord. Voorbeeld: +tv +kopen.
  • Woordgroep (phrase match): Advertenties kunnen worden weergeven bij zoekopdrachten die een woord bevatten dat dezelfde betekenis heeft als het gekozen zoekwoord. Een zoekwoord als ’tv kopen’ met zoekwoordtype woordgroep activeert ook een advertentie wanneer iemand zoekt op ’tv bestellen online’. Je zet een zoekwoord met type woordgroep in met ” tekens: “tv kopen”.
  • Exact (exact match): Exact is de meest specifieke optie die je hebt. Er wordt enkel een advertentie getoond wanneer iemand exact jouw zoekwoord invult, of een sterk relaterend zoekwoord. Je maakt gebruik van exacte zoekwoorden door je zoekwoord tussen [ ] tekens te plaatsen: [tv kopen].

Naast zoekwoorden heb je ook uitsluitingszoekwoorden.

Wat zijn uitsluitingszoekwoorden?

Je kunt uitsluitingszoekwoorden gebruiken om te voorkomen dat advertenties worden weergegeven voor zoekopdrachten met die term. Het is belangrijk om uitsluitingszoekwoorden in te richten. Een voorbeeld:

Je hebt een campagne gericht op Philips TV’s en dan specifiek op een bepaald model. Wanneer je het zoekwoord ‘Philips tv type X’ als woordgroep inzet, dan wordt er ook een advertentie getoond wanneer iemand zoekt op ‘Philips tv type X handleiding’. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je TV’s verkoopt. Om die reden sluit je het zoekwoord ‘handleiding’ uit in je campagne, en wordt je niet meer vertoond wanneer iemand hier op zoekt.

Wat zijn vertoningen?

Wanneer een advertentie verschijnt in de zoekresultaten of op een website, dan wordt dat geteld als een vertoning. Een vertoning is dus de hoeveelheid advertenties die vertoond zijn.

Wat is het displaynetwerk?

Waar het zoeknetwerk advertenties plaatst in de zoekresultaten van Google, plaatst het displaynetwerk banners op andere websites, YouTube of apps. Het is ook mogelijk om de plaatsingen te targeten, zodat je zelf bepaalt waarde banners of video’s zichtbaar zijn. Het displaynetwerk wordt ook vaak gebruikt voor remarketing (denk aan de schoenen van Zalando die je bekeken hebt en vervolgens overal ziet).

Wat is het vertoningspercentage?

Het vertoningspercentage geeft het percentage aan van het aantal vertoningen dat je hebt gehad ten opzichte van het aantal keer dat je in aanmerking kwam voor een vertoning. Stel dat je er 100 keer gezocht wordt op jou zoekterm, en je bent 10 keer naar voren gekomen met een advertentie, dan heb je een vertoningspercentage van 10%. Het vertoningspercentage is een handig middel om te zien of de advertenties meer mensen kunnen bereiken als u het bod of budget verhoogt.

Wat is remarketing?

Remarketing is het nogmaals benaderen van personen die jouw website bezocht hebben. Het is een effectief middel om de bezoeker nogmaals naar de website te trekken. In Google Ads moet je minimaal 300 personen in je doelgroeplijst hebben om hen nogmaals te benaderen met advertenties voor het zoeknetwerk, en 1000 voor het displaynetwerk.

Wat zijn extensies?

Met advertentie extensies kun je extra informatie toevoegen aan advertenties om deze beter te laten opvallen en aantrekkelijker te maken. Het doel van extensies is om de CTR te verhogen, waardoor er procentueel meer mensen op jouw advertenties klikken.


Er zijn veel verschillende Google Ads extensies. Hieronder vind je de termen en begrippen:

  • Sitelink extensies: met sitelink extensies kun je extra links toevoegen onder de advertentie die de gebruikers direct naar de betreffende pagina brengen. 
  • Highlight extensie: met highlight-extensies kun je USP’s of andere punten uitlichten over jouw producten of diensten die interessant zijn voor bezoekers met als doel een hogere CTR.
  • Website informatie extensie: met website-informatie extensies kan je ubezoekers direct een beter beeld geven welke producten of diensten je aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld uitlichten welke merken jouw website verkoopt, of wat voor type producten/diensten je aanbiedt.

Heb je nu vragen over Google Ads neem dan even contact met ons op!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 87

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Vraag een gratis quickscan aan.

Vraag nu helemaal gratis een quickscan aan. Wil je meer weten over de vindbaarheid van je website of ben je benieuwd of of jouw Google Ads campagne beter kan presteren? Laat je gegevens achter en ontvang geheel vrijblijvend een PDF met de resultaten van onze analyse.