blog-header-images-hobl3 (1)

Een duurzame website: heb jij er wel eens van gehoord?

Willem van Bolderen

Willem van Bolderen

Eigenaar en advertising specialist

Tegenwoordig is het onderwerp duurzaamheid een steeds breder gedragen onderwerp dat terugkomt in allerlei vakgebieden. Van de verduurzaming van een wagenpark tot het verduurzamen van een bedrijfspand door isolatie en nieuwe verwarmingstechnieken. Maar wist je dat een website ook duurzamer kan? Vast niet.

Hoe dragen websites bij aan CO2 uitstoot?

Elke keer dat je een website bezoekt, wordt er energie verbruikt. Dit begint bij je eigen apparaat, dat stroom nodig heeft om de pagina te laden en weer te geven. Vervolgens vraagt jouw verzoek aan de website om data van een server, meestal in een datacenter. Deze datacenters bestaan uit duizenden servers die constant draaien en gekoeld moeten worden, wat veel elektriciteit verbruikt.

Deze elektriciteit komt vaak uit bronnen die CO2 uitstoten, zoals kolen- en gascentrales. Zelfs als je maar een paar seconden op een website bent, draagt het bezoek bij aan de totale CO2-uitstoot van het internet. Hoe meer bezoekers een website heeft, hoe groter de energievraag en daarmee de CO2-uitstoot.

Bovendien hebben niet-geoptimaliseerde websites grotere bestanden, zoals zware afbeeldingen en video’s, die meer data vereisen om te laden. Dit betekent dat servers harder moeten werken en meer energie verbruiken, wat de CO2-uitstoot verder verhoogt. Denk maar eens aan het bekijken van een serie op Netflix. Je denkt waarschijnlijk dit alleen stroom kost van het TV-gebruik, maar het meeste verbruik gaat zitten in de servers die de data naar jouw TV moeten sturen.

Het draait allemaal om de energieketen die nodig is om jou die ene webpagina te tonen. Van de stroom die je apparaat gebruikt, via de netwerken die de data verzenden, tot de servers die de data hosten – elke stap verbruikt energie en draagt zo bij aan de CO2-uitstoot.

Hoe kun je zien hoe duurzaam een website is?

Er zijn verschillende tools om te bekijken hoe duurzaam een website is. De bekendste is de Website Carbon Calculator. Als we onze eigen website bekijken dan is te zien dat wij nog wat werk te verzetten hebben.

Onze website is weliswaar schoner dan het wereldwijde gemiddelde, maar wij kunnen nog flinke stappen zetten.

Met ongeveer 10.000 maandelijkse pageviews op onze website stoten wij in een jaar genoeg CO2 uit om in een elektrische auto naar Parijs op en neer te rijden vanaf ons kantoor.

Hoe verduurzaam je je website?

Gelukkig zijn er manieren om je website duurzamer te maken. Helemaal geen uitstoot is nog amper mogelijk, maar een verbetering is wel mogelijk; alle kleine beetje helpen natuurlijk. Wij hebben een aantal tips voor je om jouw website CO2 voetafdruk te beperken.

Beperk de website bestandsgrootte

Om je website duurzamer te maken, is het belangrijk om deze zo compact mogelijk te houden. Grotere en zwaardere websites of apps vereisen meer energie voor gebruikers om te laden en te gebruiken. Beperk het gebruik van zware multimediacontent zoals video’s, foto’s en unieke lettertypen, tenzij ze echt noodzakelijk zijn. Als je ze toch nodig hebt, zorg dan voor geoptimaliseerde en gecomprimeerde bestanden. Door bestandsgroottes te minimaliseren, verminder je de energiebehoefte van je website of app en draag je bij aan een duurzamer internet.

Maak je website sneller

Een snelle website draagt bij aan duurzaamheid doordat deze minder energie verbruikt. Snelle websites laden efficiënter, wat betekent dat servers minder lang en minder intensief hoeven te werken. Dit vermindert het energieverbruik van datacenters, die vaak draaien op niet-hernieuwbare energiebronnen. Bovendien verbruiken ook gebruikersapparaten minder energie doordat de laadtijden korter zijn. Door bestanden te optimaliseren en minimaliseren, vermindert het dataverkeer, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Kortom, een snelle website is niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook beter voor het milieu.

Kies voor groene hosting

Groene hosting draagt bij aan duurzaamheid door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie in plaats van fossiele brandstoffen. Dit vermindert de uitstoot van CO2 en andere schadelijke broeikasgassen. Daarnaast zetten groene hostingproviders vaak in op efficiëntere datacenters die minder energie verbruiken, wat de totale ecologische voetafdruk verder verkleint. Door te kiezen voor groene hosting help je de vraag naar duurzame energie te vergroten en ondersteun je de overgang naar een groenere, milieuvriendelijkere toekomst.

Een snelle Google zoekopdracht geef je al een aantal partijen die deze groene hosting voor je kunnen verzorgen. Vaak is het prijstechnisch geen grote verandering.

Pas je kleurgebruik aan

Donkere kleuren, zoals zwart, verbruiken minder energie op OLED- en AMOLED-schermen omdat deze pixels daadwerkelijk uitgeschakeld worden. Dit vermindert het energieverbruik van gebruikersapparaten. Natuurlijk heeft niet elke monitor of scherm zo’n display, maar daarnaast kunnen minder felle en verzadigde kleuren de belasting op het scherm verlagen, wat ook bijdraagt aan een lager energieverbruik. Door bewuste kleurkeuzes te maken, kan een website bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk en een meer energiezuinigere online ervaring bieden.

Een kleine aanpassing kan bijvoorbeeld zijn door de witte achtergrond te vervangen voor een zwarte.

Zelf aan de slag

Nu je weet dat websites ook CO2 uitstoten is het tijd om zelf aan de slag te gaan!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Artikel inhoud

Loop jij tegen deze problemen aan?

Bureau geeft weinig inzicht

Het bureau dat jullie ads beheert laat weinig tot niet zien wat er nu precies maandelijks gebeurt.

Geen echt meetbare resultaten

Meer dan clicks en pagina bezoeken worden niet gemeten. Maar hoeveel omzet haal je nu uit de campagnes?

Verschillende contactpersonen

Je hebt vaak wisselende contactpersonen waarbij deze vaak net afgestudeerd zijn.

Geen pro-actieve houding

Het bureau vraagt weinig tot geen input vanuit jullie organisatie en komt niet met adviezen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Vraag een gratis quickscan aan.

Vraag nu helemaal gratis een quickscan aan. Wil je meer weten over de vindbaarheid van je website of ben je benieuwd of of jouw Google Ads campagne beter kan presteren? Laat je gegevens achter en ontvang geheel vrijblijvend een PDF met de resultaten van onze analyse.