hobl-2

Geen keywords? Zo start je een Google Ads campagne met lage zoekvolumes

Willem van Bolderen

Willem van Bolderen

Eigenaar en advertising specialist

Het kan frustrerend zijn om een nieuwe Google Ads-campagne te starten zonder een duidelijke lijst met keywords. Je hebt een goed product, maar je weet gewoon niet waar je moet beginnen qua zoekwoorden. Of misschien werk je in een niche waar de zoekvolumes gewoon laag zijn. Geen zorgen! Er zijn nog steeds effectieve manieren om resultaten te behalen, zelfs zonder een grote lijst met populaire zoektermen.

Gebruik synoniemen en gerelateerde zoekwoorden

Wanneer je moeite hebt om keywords te bedenken, is het goed om breder te denken. Synoniemen en gerelateerde termen kunnen je helpen om toch relevant verkeer naar je campagne te sturen. Stel dat je waterfilters verkoopt, maar ‘waterfilter’ als keyword te veel concurrentie heeft. Kijk dan naar varianten als ‘waterzuivering’ of ‘drinkwaterfilter’. Tools zoals de Google Zoekwoordplanner of AnswerThePublic kunnen hierbij enorm helpen. Deze tools genereren gerelateerde zoekwoorden op basis van jouw primaire zoekwoord. Hierdoor kun je keywords vinden die minder concurrentie hebben, maar toch relevant zijn voor jouw doelgroep.

Focus op long-tail keywords

Long-tail keywords zijn langere en specifiekere zoektermen. Ze hebben vaak lagere zoekvolumes, maar zijn veel gerichter. Neem als voorbeeld ‘beste waterfilter voor hard water in Amsterdam’. Deze term heeft misschien niet zoveel zoekvolume als alleen ‘waterfilter’, maar de mensen die deze term gebruiken, zijn vaak veel dichter bij een aankoopbeslissing. Daarnaast zijn long-tail keywords vaak goedkoper in Google Ads omdat ze minder concurrentie hebben. Door te focussen op deze termen, kun je je advertentiekosten laag houden en tegelijkertijd relevanter verkeer aantrekken.

Concurrentieanalyse

Je hoeft niet alles zelf te bedenken; kijk wat je concurrenten doen. Tools zoals SEMrush en Ahrefs kunnen inzicht geven in welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Misschien ontdek je zoektermen waar je zelf nog niet aan gedacht had, of je ziet dat ze focussen op specifieke long-tail keywords die voor jou ook interessant kunnen zijn. Dit biedt een uitstekende basis om je eigen strategie op te bouwen en te optimaliseren.

Brede match en slimme biedstrategieën

Als je niet veel zoekvolume hebt, kan het handig zijn om brede match zoekwoorden in te zetten in combinatie met slimme biedstrategieën zoals doel-CPA of doel-ROAS. Broad match betekent dat Google je advertenties toont op basis van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan je zoekwoorden, zelfs als de exacte term niet overeenkomt. In combinatie met een slimme biedstrategie kan Google leren wat voor jou werkt, zonder dat je zelf elke zoekterm hoeft te optimaliseren. Je geeft Google als het ware de vrijheid om het beste resultaat te leveren.

Focus op lokale zoekopdrachten

Als de nationale zoekvolumes te laag zijn, kan het richten op lokale zoekopdrachten een slimme zet zijn. Misschien zoeken mensen niet overal naar ‘waterfilters’, maar wel specifiek in jouw regio. Door locatiegebaseerde zoekwoorden toe te voegen, zoals ‘waterfilter in Amsterdam’ of ‘beste waterzuiveraar Rotterdam’, kun je alsnog relevant verkeer aantrekken. Vaak is de concurrentie op lokale zoekopdrachten ook lager, wat betekent dat je voor minder kosten hoger in de zoekresultaten kunt komen.

Maximaliseer advertentie-extensies

Met advertentie-extensies kun je extra informatie toevoegen aan je advertenties, zoals je telefoonnummer, adres of links naar specifieke pagina’s op je website. Dit zorgt ervoor dat je advertentie meer ruimte inneemt in de zoekresultaten en dus meer opvalt. Zeker als je werkt met lage zoekvolumes, wil je ervoor zorgen dat elk vertoningsmoment zo effectief mogelijk is. Meer zichtbaarheid betekent immers meer kansen op klikken.

Dynamische zoekadvertenties (DSA) inzetten

Als je echt geen idee hebt welke zoekwoorden je moet gebruiken, zijn dynamische zoekadvertenties (DSA) een uitstekende optie. DSA-campagnes gebruiken de inhoud van je website om automatisch relevante advertenties te tonen, zonder dat je zoekwoorden hoeft toe te voegen. Google crawlt je website en matcht de advertenties met relevante zoekopdrachten van gebruikers. Dit bespaart je veel tijd in de setup en optimalisatie van je campagne. Je hoeft alleen je landingspagina’s te selecteren en Google doet de rest.

Zelfs als je geen directe zoekwoorden voor ogen hebt of met lage volumes werkt, kun je met de juiste aanpak toch sterke Google Ads-campagnes draaien. Het draait allemaal om slim zoeken, testen en optimaliseren.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 19

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Artikel inhoud

Loop jij tegen deze problemen aan?

Bureau geeft weinig inzicht

Het bureau dat jullie ads beheert laat weinig tot niet zien wat er nu precies maandelijks gebeurt.

Geen echt meetbare resultaten

Meer dan clicks en pagina bezoeken worden niet gemeten. Maar hoeveel omzet haal je nu uit de campagnes?

Verschillende contactpersonen

Je hebt vaak wisselende contactpersonen waarbij deze vaak net afgestudeerd zijn.

Geen pro-actieve houding

Het bureau vraagt weinig tot geen input vanuit jullie organisatie en komt niet met adviezen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Een duurzame website: heb jij er wel eens van gehoord?

Tegenwoordig is het onderwerp duurzaamheid een steeds breder gedragen onderwerp dat terugkomt in allerlei vakgebieden. Van de verduurzaming van een wagenpark tot het verduurzamen van een bedrijfspand door isolatie en nieuwe verwarmingstechnieken. Maar wist je dat een website ook duurzamer kan? Vast niet.

Vraag een gratis quickscan aan.

Vraag nu helemaal gratis een quickscan aan. Wil je meer weten over de vindbaarheid van je website of ben je benieuwd of of jouw Google Ads campagne beter kan presteren? Laat je gegevens achter en ontvang geheel vrijblijvend een PDF met de resultaten van onze analyse.